ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Σήμερα, οι περισσότεροι εκτροφείς μηρυκαστικών έχουν εντάξει το λούπινο στα σιτηρέσιά τους αυθαίρετα και χρησιμοποιούν ολόκληρο τον καρπό (χωρίς σύνθλιψη) χωρίς να έχει υποστεί θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα τα οφέλη του στη διατροφή και υγεία των ζώων να είναι σημαντικά περιορισμένα.
Με άλλα λόγια, παρατηρούνται: Α) μειωμένη πεπτικότητα του λούπινου και όλων των ζωοτροφών που συμμετέχουν στο σιτηρέσιο, Β) υψηλή αναλογία άπεπτων τροφών στην κοπριά με συνέπεια την απώλεια θρεπτικών συστατικών, Γ) μειωμένη κατανάλωση ξηράς ουσίας.
Άμεση συνέπεια αυτών είναι τόσο η μειωμένη παραγωγικότητα όσο και η μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων με αποτέλεσμα την εκδήλωση διάφορων ασθενειών. Για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ποσότητα ιδιοπαραγόμενου λούπινου θα υποστεί θερμική επεξεργασία σε ειδικό μηχάνημα, το οποίο προκαλεί θερμική μετουσίωση των αναστολέων των πρωτεασών, βελτιώνοντας τη θρεπτική αξία των σπερμάτων του, τα οποία γίνονται ιδιαίτερα εύπεπτα.
Τα θερμικά επεξεργασμένα σπέρματα λούπινου μπορούν πλέον να ενταχθούν στα σιτηρέσια των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, με στόχο την κατά το δυνατόν μείωση της χρήσης του σογιάλευρου, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην κατανάλωση της ξηράς ουσίας, τη γαλακτοπαραγωγή (ενήλικες αγελάδες) και την ανάπτυξη των θηλυκών γεννητόρων της συγκεκριμένης εκτροφής (μοσχίδες). Θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις στο παραγόμενο λούπινο (διαθρεπτική, βαρέα μέταλλα, μυκοτοξίνες, διοξίνες, υπολείμματα φυτοφαρμάκων). Θα αναλυθεί το σιτηρέσιο πριν την προσθήκη του λούπινου και μετά, σε διαφορετικές αναλογίες.
Τέλος, θα καταγραφεί κυρίως η επίδραση των θερμικά επεξεργασμένων πρωτεϊνών έναντι των παρασιτώσεων και θα προσδιοριστούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία και ευζωία των ζώων (γενική αιματολογική εξέταση, προσδιορισμός βιοχημικών παραμέτρων σχετικά με την κατάσταση του ήπατος και των νεφρών των αγελάδων)Τα συμπεράσματα από το παρόν Επιχειρησιακό Σχέδιο θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας του λούπινου, ως αντικαταστάτη της εισαγόμενης σόγιας και τα πιθανά οφέλη του θα ενισχύσουν τόσο την παραγωγή γάλατος και κρέατος όσο και την υγεία των ζώων.
